Διανύουμε μια εποχή όπου η αναβλητικότητα αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ως άνθρωποι. Ξεκινάμε την ημέρα μας γνωρίζοντας τι έχουμε να κάνουμε, τι έχουμε προγραμματίσει ή τι θέλουμε να κάνουμε, αλλά αρκετά συχνά επιλέγουμε να κάνουμε κάτι άλλο, οπότε μεταθέτουμε τις εργασίες μας για αργότερα, για μια άλλη ημέρα, για μια άλλη εβδομάδα.

Η απόφαση μας να αναβάλλουμε κάποιες φορές γίνεται συνειδητά, ενώ άλλες λειτουργεί υποσυνείδητα, στην προσπάθεια μας να αποφύγουμε να πάρουμε αποφάσεις ή εργασίες που δεν μας είναι και τόσο ευχάριστες. Αυτό έχει ως συνέπεια να ανεβάζουμε τα επίπεδα του στρες και να απογοητεύουμε και σε κάποιες περιπτώσεις εμείς οι ίδιοι τον εαυτό μας. Ταυτόχρονα, αρκετοί από εμάς βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην αυστηρή και πιστή τήρηση ενός προγράμματος, που κάποιες φορές μετατρέπεται σε παγίδα.  Η παγίδα σε αυτό το σημείο βρίσκεται στο γεγονός ότι επαναπαυόμαστε στο προσωρινό αίσθημα ανακούφισης («το έχω προσθέσει στο πρόγραμμα»), ενώ αργότερα αμελούμε την υλοποίηση του.

 

Επιλεξτε το Τώρα αντί για το αύριο

Τέλεια σχέδια και τέλειος προγραμματισμός, δεν υπάρχει. Η ουσία είναι να πάρουμε την απόφαση να κάνουμε έστω και ένα μικρό βήμα για να ξεκινήσουμε να υλοποιούμε τις εργασίες και τους στόχους που έχουμε θέσει.

Σας παραθέτω μερικές από τις προτάσεις μου για να βελτιώσετε τον προγραμματισμό και την υλοποίηση των στόχων σας.

  1. Μην αφήνετε για αύριο αυτό που μπορείτε να κάνετε σήμερα.
  2. Θέστε μικρούς και ξεκάθαρους στόχους.
  3. Δώστε προτεραιότητα στο ξεκίνημα της ημέρας σας στα σημαντικά και τα επείγοντα.
  4. Περιορίστε την αναβλητικότητα σας. Η απραγία είναι το χειρότερο όλων.

Το “Τώρα” είναι η πιο σημαντική στιγμή για όλους μας. Αξιοποιείστε το.