Η εποχή που διανύουμε χαρακτηρίζεται δυστυχώς από αρκετή αβεβαιότητα στον κλάδο των συντάξεων. Δέχομαι πολύ συχνά ερωτήματα αναφορικά με τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στη Δημόσια και Ιδιωτική σύνταξη, δύο ασφαλιστικοί δρόμοι που έχουν τον ίδιο σκοπό, αλλά διαφορετικές παραμέτρους και ωφέλειες.

Η μία υποχρεωτική και συνδεδεμένη με την εξαρτώμενη εργασία και την αυτοαπασχόληση, ενώ η άλλη μια καθαρά ιδιωτική πρωτοβουλία.  Δυστυχώς στη δημόσια σύνταξη, οι συνεχιζόμενες μειώσεις στα ποσά των συντάξεων, καθώς και οι αναθεωρημένες ελάχιστες απαιτήσεις για κατοχύρωση σύνταξης έχουν δημιουργήσει ένα έντονα ανασφαλές κλίμα στους εργαζόμενους όλων των ηλικιών και επαγγελμάτων και ιδιαιτέρως δε σε εκείνους που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης εντός της επόμενης 10ετίας.

Ο ρόλος της ιδιωτικής σύνταξης είναι να συμπληρώσει τη δημόσια σύνταξη και όχι να την αντικαταστήσει. Επομένως, τα πλεονεκτήματα της ιδιωτικής έχουν ως στόχο να προσθέσουν αξία, ευελιξία και να εξασφαλίσουν το βιοτικό επίπεδο, σε συνδυασμό με τη δημόσια συνταξιοδότηση.

Παρακάτω θα δείτε συνοπτικά στον ακόλουθο πίνακα τις 12 σημαντικές διαφοροποιήσεις τους, όπως υφίστανται αυτή τη στιγμή ανά κατηγορία, που έχει ως στόχο να σας δώσει σαφέστερη εικόνα.

 Δημόσια σύνταξηΙδιωτική σύνταξη
Ποσό σύνταξηςΤο ποσό καθορίζεται πλέον με βάση δύο συνιστώσες (εθνική σύνταξη και αναλογική).Τα προγράμματα είναι προδιαγεγραμμένα και τα ποσά επιλέγονται από εσάς.
Ηλικία συνταξιοδότησης62 ή τα 67 έτη με 40 χρόνια ασφάλισης.Ο ασφαλισμένος επιλέγει στην έναρξη του προγράμματός του, το έτος, τον μήνα και την ημέρα που θα συνταξιοδοτηθεί.
ΕφάπαξΤο ποσό του ΕΦΑΠΑΞ έχει μειωθεί δραματικά αν δεν έχει ήδη καταργηθεί.Το ποσό του εφάπαξ είναι γνωστό και αυτό όπως και η σύνταξη εξ αρχής και το ποσό του παραμένει αμείωτο, καθώς αποτελεί όρο του συμβολαίου
ΚαθυστερήσειςΥφίστανται καθυστερήσεις στην απόδοση των συντάξεων και των ΕΦΑΠΑΞ.Η απόδοση της σύνταξης γίνεται χωρίς καμία καθυστέρηση την ακριβή ημέρα λήξης του συμβολαίου.
Επιστροφή εισφορών σε περίπτωση θανάτου (πριν τη συνταξιοδότηση)Οι εισφορές των ασφαλισμένων αναδιανέμονται και δεν προβλέπεται η επιστροφή καταβολών σε μέλη της οικογένειας. *Εξαίρεση αποτελούν τα επαγγέλματα με αυξημένο κίνδυνο για τη ζωή των ασφαλισμένωνΕπιστρέφονται οι καταβολές 100% στους δικαιούχους των ασφαλισμένων.
ΑναπηρίαΔίδεται σύνταξη ανάλογα με τα έτη των ενσήμων και το ποσοστό της αναπηρίας συνολικά.Απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής εισφορών και θεμελιώνει κανονικά τη σύνταξη και το εφάπαξ όπως εξαρχής έχει συμφωνηθεί
Μειώσεις στις συντάξειςΟι συντάξεις έχουν υποστεί περικοπές έως και 40% από το 2009, ενώ το ΕΦΑΠΑΞ έχει μειωθεί έως και 70%.Οι συντάξεις δεν μειώνονται ποτέ, καθώς αποτελούν αμετάκλητο όρο εντός του συμβολαίου.
ΠληθωρισμόςΣτο ποσό της σύνταξης και του ΕΦΑΠΑΞ επιδρά το φαινόμενο του πληθωρισμού.Εξ αρχής στο σχεδιασμό της σύνταξης προβλέπεται η καταπολέμηση του φαινομένου του πληθωρισμού.
Μεταβίβαση σύνταξηςΜεταβιβάζεται ένα ποσοστό της σύνταξης του ασφαλισμένου σε δικαιούχους μόνο στην περίπτωση θανάτου.Μεταβιβάζεται 100% του ποσού στους δικαιούχους, ακόμα και αν ο ασφαλισμένος είναι εν ζωή.
Ρευστοποίηση αποδοχώνΔεν προβλέπεται.Μπορεί να ρευστοποιήσει και να λάβει εφάπαξ το υπόλοιπο των μηνιαίων συντάξιμων αποδοχών του.
ΕισφορέςΟι εισφορές είναι μεταβλητές και ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες ρυθμίζονται βάση του εισοδήματος.Ο ασφαλισμένος επιλέγει ο ίδιος το ποσό των εισφορών που μπορεί με βιώσιμο τρόπο να υποστηρίξει με την έναρξη του συμβολαίου.
ΦορολογίαΤα εισοδήματα φορολογούνται κανονικά από ένα ποσό και πάνω (με βάση την κυβερνητική απόφαση για το κάθε φορολογικό έτος).Το ποσό είναι αφορολόγητο.

Ο ασφαλισμένος, έχοντας ήδη δρομολογημένη τη δημόσια συνταξιοδότησή του, η οποία είναι υποχρεωτική και αμετάκλητη, μπορεί να επεκτείνει τις απολαβές του και να τις ενισχύσει αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα που του προσφέρονται μέσωτης ιδιωτικής συνταξιοδότησης. Έχοντας επιλέξει αυτόν τον συνδυασμό, χτίζει και επενδύει για το μέλλον του, απαλλάσσοντας τον εαυτό του από το άγχος της συνταξιοδότησης και πλέον μπορεί να εστιάσει την προσοχή του στην εργασία του, την οικογένειά του και την επίτευξη των προσωπικών και επαγγελματικών στόχων.